Kako kombinovati podne lampe u enterijeru

Izabrani stil u kom je Vaš dom dekorisan određuje i tip osvetljenja koji ćete postaviti, te ukoliko se odlučujete za podne lampe kao element svog enterijera treba da birate one koje će se u isti najbolje uklopiti. Iako nije retkost da se izvori svetlosti u prostorijama postavljaju i po principu kontrasta, uvek bi trebalo paziti da ne odskaču previše od celokupnog ambijenta, a isto važi i za podne lampe.

podne lampe
Podne lampe za moderno uređenje


Moderan enterijer obično odlikuju dve do tri osnovne boje u prostoru, nešto oštrije linije i sa pažnjom odabrani detalji, poput slika i predmeta na policama. U ovakve prostore najbolje se uklapaju podne lampe sa velikim abažurima u vidu polulopte i sa zakrivljenom osnovom. One su odličan detalj za dekoraciju kutka za čitanje ili za postavljanje u ugao dnevne sobe, tako da abažur podne lampe bude iznad stola (svakako, dovoljno izdignut). Vodite računa da za ovakvo osvetljenje imate dovoljno prostora, jer u slučaju male kvadrature prostorija vizuelno može delovati još manje. Tada radije birajte podne lampe sa pravom osnovom i manjih dimenzija.


Nežan i romantičan stil


Nežne boje obično su karakteristične za spavaću sobu, mada se mogu naći i kao osnova dnevne sobe, a sa njima se najbolje kombinuju podne lampe cvetnih abažura ili sa resama, pomalo retro a pomalo romantičnih formi. Najsažetije rečeno, za ovakav stil uvek birajte podne lampe sa platnenim abažurima i u svetlim (pastelnim) nijansama, a njihovu veličinu prilagodite dimenzijama sobe: ugao spavaće sobe svakako bolje ispunjava niža lampa, dok se u prostraniju dnevnu uklapaju one sa višom osnovom.


Podne lampe u minimalističkom enterijeru


Minimalistički enterijer ne dozvoljava detalje, dekorisan je u dve boje, ceni otvoren prostor i oštre linije, kao i praktičnost svakog predmeta (pored estetike), te su za njegovu dekoraciju idealne podne lampe. One mogu osvežiti i „utopliti“ prostor ako se biraju u nekoj od jarkih boja, kao zanimljivom kontrastu najčešće crno-bele osnove, ili mogu ostati u istom dominantnom stilu te biti u beloj boji i što jednostavnije. I u ovaj trend se dobro uklapaju podne lampe sa zakrivljenom osnovom (tzv. pecaljke), ali i one sa klasičnim jednobojnim abažurima, čak u tamnijim nijansama (npr. braon ili sive). Kako se dovoljno prostora u okviru minimalističkog stila podrazumeva, to se uglavnom više podne lampe u isti češće postavljaju.

 

Retro ambijent prepun detalja

 

Retro ambijent, pre svega, čine detalji, koji od gotovo svake osnove mogu napraviti topao i originalan enterijer, te će podne lampe u retro ili shabby chic stilu učiniti pravi pomak ka ovom trendu ili se savršeno uklopiti u već formiran prostor. Primera radi, podne lampe sa pačvork abažurima koje sadrže sve boje određenog enterijera, lako će povezati celokupnu prostoriju u jednu celinu, dok će se manje i bakarne, sa perlicama u boji, najbolje kombinovati sa istim takvim lusterom ili nameštajem u tamnijim bojama. Retro podne lampe sa resama, u jednoj boji, mogu i umiriti prostor ukoliko se za tim ukazuje potreba. Ovakav ambijent odlikuju i povezanosti određenih elemenata, te će se zanimljive fotelje fino slagati uz podne lampe postavljene pored. Različite ideje za kombinacije su dozovljene u okviru retro enterijera, te obavezno budite kreativni u dekoraciji.