Čiviluci: originalna dobrodošlica i akcenat prostora

Svejedno je opremate li svoj dom ili poslovni prostor, čiviluci će biti neizbežni na Vašem spisku preko potrebnih detalja. Pored njihove nesumnjive praktičnosti, čiviluci mogu postati i veoma važan detalj enterijera, koji će se dobro uklapati u ostale elemente ili želeti dobrodošlicu svakom Vašem posetiocu.

ćiviluci
Zato je važno i kakve ćete čiviluke birati, u zavisnosti od svog ukusa i potreba, ali i slaganja sa drugim bojama i formama u Vašem prostoru.


Čiviluci za predsoblje


Bilo da se vraćate sa posla ili iz šetnje ili Vam dolaze gosti ili poslovni partneri, čiviluci su u svakom prostoru prvi detalj koji će svi primetiti. Stoga ona nisu toliko nebitni kako na prvi pogled možda deluju – pored toga što je potrebno da oni za odlaganje jakni i kaputa budu stabilni, čiviluci moraju ostaviti i estetski dojam.


Ako više volite klasične oblike i enterijer ste uređivali u okvirima klasičnog stila, najbolje bi bilo da čiviluci koje birate takođe budu u sličnoj formi. Time se hoće reći da Vam pažnju moraju skrenuti stabilni čiviluci (u crnoj boji) sa izvijenim elementima za kačenje.


Za one koji teže modernijim oblicima, ali i bojama, savršen izbor će predstavljati podni čiviluci strogih linija, u boji drveta ili beli, koji su lako uklopivi u svaki prostor. Njihove forme posebno se dobro slažu sa modernim crno-belim (ili u nekim drugim dvobojnim) stilovima.


Sa druge strane, oni koji žele da osveže svoje predsoblje i dodaju mu posebno upečatljiv akcenat mogu birati čiviluke u nekoj od jarkih boja, poput plave, koji dolaze u obliku tanke osnove sa iskošenim zakačkama. Kombinovani sa metalnim postoljem, ovakvi čiviluci savršeno privlače svačiju pažnju.


Poseban detalj kuhinje


U kuhinji su gotovo obavezni manji čiviluci na koje se kače krpe, te se ova prostorija gotovo ne može zamisliti bez ovakvog detalja.


Bez obzira na to da li je Vaša kuhinja uređena u retro stilu ili ne, njen najbolji akcenat mogu postati čiviluci sa retro slikama kolača, na primer, ili oni u nežnim bojama, sa cvetnim šarama. Ovde već možete praviti i drugačije odluke prema svojim potrebama, te se rešiti da čiviluci sa više ili pak samo jednom zakačkom ukrase prostor.


Prosti, već viđeni i jeftini plastični čiviluci možda mogu biti privremeno rešenje, ali savetujemo da odustanete od njih i samo malo više novca uložite u ovako lepe detalje, koji će Vam ujedno i trajati.


Čiviluci za kupatila


Isto važi i za kupatila – iako se plastični čiviluci najčešće mogu videti u ovom prostoru, nemojte se povoditi za ovim trendom, već dajte lični pečat i ovoj prostoriji.


Zidni čiviluci sa tri zakačake, stabilni i dekorisani u nežnim nijansama, sa zanimljivim slikama, čiviluci sa pločicama ili oni jednostavniji, a prefinjeni, biće dovoljno stabilni za sve peškire, a mogu u potpunosti promeniti izgled čitavog enterijera i pretvoriti ga u prostoriju za uživanje.


Praktičan i estetski akcenat dečje sobe


Ako Vam se čini da je u sobi Vaše dece konstantno krš, onda Vam sigurno nisu pali na pamet – čiviluci.
Ovi predmeti umnogome će pomoći organizaciji dečje garderobe, a i mališani će se lakše navići da raspremaju ako im izabrani čiviluci budu po ukusu. Na njih mogu ostaviti jakne, torbe sa patikama, ali i garderobu za sutra – za vrtić ili školu.
Zato bi čiviluci za dečju sobu trebalo da budu birani u dogovoru sa najmlađima. Devojčicama mogu biti predloženi divni zidni čiviluci sa pozadinom u obliku srca, sa mašnicama i u pastelnim bojama, ili oni sa ramovima za fotografije, dok će dečake sigurno privući čiviluci sa policom iznad, na koje mogu odložiti sitnije igračke (poput autića i lego kocki).