Kako promeniti enterijer jednim detaljem: lusteri

Ukoliko nemate dovoljno novca za ulaganje u sasvim nov izgled neke prostorije u svom domu, a želeli biste izmene i osvežavanje, najjeftiniji trik ukratko glasi: lusteri. Lusteri menjaju osvetljenje u enterijeru, te čine da on u potpunosti dobije drugačiji šarm, dok istovremeno mogu postati upečatljiv estetski detalj baš svakog ambijenta. Postoje tri načina na koje lusteri mogu biti birani: na osnovu stila celokupne prostorije, prema kontrastu sa ostalim enterijerskim elementima i prema vrsti osvetljenja koje želite da postignete. I dok prva dva načina spadaju prvenstveno u dekoraciju prostora, treći se formira prema osnovnoj nameni koju lusteri imaju.

Lusteri

Lusteri koji se uklapaju u postojeći stil

 

Za početak, trebalo bi odrediti koji stil dominira u određenim prostorijama, kako bi se lusteri lakše uklopili u njih. Ukoliko enterijer više naginje minimalističkom izgledu, sa manje detalja i strožim linijama, i ako je dekorisan u dve boje, i lusteri bi trebalo da budu što jednostavniji i, još bitnije – jednobojni. Kako se za ovaj stil često biraju crna i bela, veliki beli lusteri sa loptastim abažurima mogu biti pun pogodak. Moderne stilove takođe karakterišu mahom dve boje, ali i nameštaj, odnosno police koje obiluju detaljima, te se i u ovakve prostore dobro uklapaju jednostavni lusteri, čiju boju treba birati prema boji detalja: na primer, jastučića u dnevnoj sobi. Rustičnim enterijerima, sa druge strane, mahom dominira više boja, te ovde pod obavezno treba da se uklope raskošni, veliki lusteri, koji će objediniti sve boje u prostoriji.


Lusteri u kontrastu sa enterijerima

 

Kada se lusteri biraju prema ovom kriterijumu, u potpunosti dolaze do izražaja njihove mogućnosti za promenu izgleda celokupne prostorije. Možete se poigravati idejama i hrabro uklopiti sasvim drugačije osvetljenje od celokupnog stila. Tako u modernim enterijerima mogu dominirati šareni lusteri sa mnoštvom detalja, koji će uneti boje u prostor i načiniti protivtežu jednostavnosti, na primer, crno-belih kontrasta, ili nekih drugih dvobojnih kombinacija. Istovremeno, jednostavni lusteri umiriće mnoštvo tonova i nijansi u retro ili rustičnim ambijentima. Poput modernih, i minimalističke enterijere oživeće bogato ukrašeni lusteri, u baroknom stilu ili sa šarenim perlama, te će njihovo kombinovanje po kontrastu biti pun pogodak.

 

Vrsta osvetljenja u prostoriji

 

Enterijer se može veoma lako i jeftino u celini promeniti ako se promeni osvetljenje, te će otvoreniji lusteriji, manjeg abažura u nekoj neutralnoj boji, uneti sasvim drugačiju svetlost u čitav ambijent. U prostorijama gde je potrebno jače osvetljenje, poput kuhinja, trpezarija i dnevnih soba, najbolje rešenje predstavljaće lusteri iz nekoliko delova, u vidu reflektora, koji će usmeravanjem svakog od njih posebno na različite delove prostora omogućiti potpunu pokrivenost svetlošću. U enterijerima koji zahtevaju dobru osvetljenost, pravilo je da, ukoliko nema drugih izvora svetlosti poput lampi ili zidnih sijalica, lusteri budu tako formirani da pruže dobro osvetljenje, te je važno da budu što više „otkriveni“. Pored reflektora i manjih abažura, to se može postići i biranjem onih koji imaju potpuno otvorene sijalice okrenute nagore, poput svećnjaka. Sa druge strane, spavaće sobe, na primer, ne zahtevaju „puno svetlo“, zbog stonih ili zidnih lampi, te se u njih mogu uklapati i lusteri više dekorativnog karaktera.