Osvežite svoj enterijer jednim potezom: fantastične komode

Suočavanje želja i mogućnosti naročito je primetno na planu dekoracije enterijera, te se često pitamo kako pomiriti potrebu za osvežavanjem sopstvenog prostora i finansijska sredstva. Zato je jedan od najboljih saveta koji se mogu dati upravo onaj koji se tiče ulaganja u jedan, ali vredan komad.

komode
U ovom slučaju, u pitanju su komode, dovoljno male da ne predstavljaju veliki trošak, a dovoljno velike da unesu promenu u okruženje.


Skandinavski stil


Ako biste voleli da malo osavremenite svoj prostor, odgovor neće biti logičan – birajte retro komode. Skandinavski stil proslavio je vintidž primerke, ali i dominaciju bele i plave boje, te su bele komode postale pravi hit. To ne čudi ako se ima u vidu da se bela lako uklapa sa svim bojama.


Ako biste da odete korak dalje, komode u skandinavskoj varijanti mogu biti i u različitim nijansama plave (dakle, ne jednobojne) ili pak u tonu ledene plave boje. Ovakve komode savršene su kao pozadina za jarke akcente, te žuti ramovi za fotografije predstavljaju sjajnu kombinaciju.


Kada je u pitanju forma komode, oslonite se na komade na nogicama i oštre linije, četvrtaste oblike, ali i fioke bez ručki ili one sa četvorugaonim metalnim ručkama. Preko komode ćete tako u enterijer uneti skandinavski stil, bez mnogo ulaganja, a promena može biti značajna i veoma primetna.


Komode u pačvork stilu


Jednobojni prostori ne prijaju oku, a njih najlakše razbijaju komode u bojama. Ako ste više za neke malo originalnije retro varijante, zamislite o postavljanju komode čije su fioke rađene u različitim šarama, koje zajedno formiraju jedan pačvork blok.
Na ovaj način izgled komode unosi u enterijer dinamiku i pokret, ali i skreće pažnju na ovaj akcenat.


Još jedna dobra stvar koja se vezuje za pačvork komode leži u tome što i sami možete preraditi neki stari komad u ovu varijantu, dodajući mu tako samo Vama svojstven lični pečat.


Jedan akcenat je dovoljan


Iako su šarene komode prilično IN, one, naravno, ne pripadaju baš svakom prostoru. Ako u Vašem domu ima previše boja, dodatno šarenilo stvoriće utisak prenatrpanosti, što svakako ne treba da bude Vaš cilj.


Stoga, ukoliko imate potrebe za dinamikom i promenom, a opet želite da ostanete u već nametnutim okvirima boje ostalih elemenata, za Vas su kao stvorene komode u jednoj od dominantnih boja, sa samo jednom šarom. Primera radi, to može biti srednja fioka komode u drugoj boji. Ili, samo ručke u drugoj boji ili pak metalne, koje će malo razbiti uniformnost.


Ne morate se, međutim, uopšte zadržati na fiokama. Dobro rešenje biće i ukrašavanje gornje ploče komode, u šarama koje Vam se sviđaju, ili pak samo gornjeg okvira.


Otvorene police


Nisu samo komode sa fiokama danas veoma aktuelne, već i one u okviru kojih se kombinuju otvorene police sa zatvorenim delovima.


Ovakve forme dobro se uklapaju u dnevne sobe. Dekorativni predmeti koji se dodaju na komode ovog tipa takođe su veoma zahvalni, jer ne koštaju puno a prave velike izmene.


Možete ih uparivati sa bojom komode ili se pak rešiti za kontraste ili komplementarne tonove, ali u svakom slučaju će Vaš prostor poprimiti potpuno drugačiji šarm.