Uređenje kupatila u retro stilu

Uređenje kupatila često nije na listi prioriteta kada se dekoriše enterijer, što predstavlja veliku grešku. Ovo je prostorija u kojoj se opuštamo i posvećujemo sebi i svom izgledu, te je i uređenje kupatila od značaja za celokupan doživljaj. Kakav god da je ambijent Vašeg doma, moderan, minimalistički ili rustičan, svoje kupatilo možete dekorisati u retro stilu i stvoriti topao i ugodan enterijer.

oprema za kupatilo i kupatilski namestaj u retro stilu
Kombinacija boja


Uređenje kupatila najpre započnite određivanjem boja koje će u njemu dominirati. Ukoliko ga potpuno renovirate, za retro stil birajte pločice sa teksturom drveta ili u nekoj od pastelnih nijansi. Ako već imate sređene zidove i sanitarije i ne planirate dalja ulaganja, uređenje kupatila u retro stilu lako ćete sprovesti dodavanjem različitih predmeta, koji će biti u skladu sa dominantnom bojom pločica kao osnove za druge nijanse.


Kupatilski nameštaj


Ako imate prostora, u kupatilo obavezno dodajte dve ili više otvorenih polica na zidove i ormarić ispod lavaboa. Kada je retro stil u pitanju, uređenje kupatila ne mora Vas skupo koštati – dovoljno je da neku staru komodu prefarbate u belu ili krem boju, te je postavite u ovu prostoriju. Otvorene zidne police će Vam pružiti bezbroj mogućnosti za dekoraciju, te je preporučljivo namestiti ih makar na uskom delu zida, jer su dobra baza za rustično uređenje kupatila.


Retro akcenti


Sada dolazimo do najznačajnijeg koraka, a to su različiti predmeti koji će stvoriti toplinu u enterijeru. Uređenje kupatila nastavite dodavanjem pletenih detalja, poput korpe za veš obložene platnom i pletenih korpica u koje ćete odložiti sve neophodne sitnice za higijenu i ulepšavanje. Najmanju od njih rezervišite za čuvanje rezervnih sapuna i kupki, što će ujedno biti i savršen dekorativni detalj. Kako uređenje kupatila u retro stilu ne zahteva previše novca i vremena, biće dovoljno da na lavabo dodate interesantne držače za sapun u shabby chic stilu i potpuno zatvorenu retro četku pored WC šolje. Keramičke kozmetičke tegle u nežnim nijansama roze i krem postavite pored pletenih korpica i stvorićete savršen ugođaj, te će svakodnevna higijena predstavljati pravo uživanje.


Zavesa za kadu/tuš-kabinu


Uređenje kupatila u retro stilu moguće je izvesti i promenom samo jednog detalja – zavese za kadu ili tuš-kabinu. Na ovaj način, dodaćete veliku površinu u željenim bojama, koja će doneti novu dinamiku prostoru i osvežiti ceo ambijent. Za retro uređenje kupatila birajte jednu boju, što svetliju (na primer, krem), koja će biti odlična pozadina za retro akcente, ili kombinaciju više boja, sa pravougaonim ili okruglim šarama.


Ogledalo


Pošto je uređenje kupatila nemoguće sprovesti bez biranja ogledala, za retro stil će Vam biti potrebno ono čiji je okvir krajnje neobičan i originalan. Jedan od predloga je izbor ogledala sa bogato ukrašenim ramom u viktorijanskom stilu, koji će se savršeno uklopiti sa korpama i kozmetičkim teglicama. Drugi izbor za retro uređenje kupatila predstavlja ogledalo sa duplim belim okvirom, koje se lako slaže sa ostalim bojama u prostoriji. Tome možete dodati i stona ogledala koja će, pored nesumnjive funkcionalnosti, biti i interesantni dekorativni detalji na policama ili komodi, poput onih sa pozlaćenim ramovima ili bakarnih, sa raznobojnim kamenčićima, dobro uklopivih sa viktorijanskim zidnim ogledalom.