Uredjenje stana u retro fazonu

Uredjenje stana u retro fazonu podrazumeva uredjenje po uzoru na različite stilove i trendove uredjenja iz proteklih decenija. Medjutim, najčešće je u pitanju dekoracija stana koja oslikava trendove 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Ako krenete korak unazad ka prošlosti, zakoračićete u vintage stil, mada se ideje za uredjenje stana koje potiču od dva stila mogu preplitati.
Dekoracija stana u retro stilu postala je popularna poslednjih nekoliko godina. I nije ni čudo što se to dogodilo jer šik i moderan,a ipak jednostavan, retro dekor može da učini običan životni prostor potpuno nesvakidašnjim.


Retro fazon zahteva hrabar pristup dekorisanju, a samim tim i hrabru osobu koja će imati dovoljno mašte i volje da plan dekoracije stana sprovede u delo. Nema ničeg ležernog ni običnog u retro stilu. Naprotiv, retro je upadljiv,prodoran, a neki bi rekli i pomalo funky.


Ako želite malo retro fazona u svom domu, u nastavku teksta slede ideje za uredjenje stana koje se, pre svega, odnose na retro nameštaj. Medjutim,ne sme se zaboraviti ni dekoracija zidova.

 

 

Dekoracija zidova i jarke retro boje


Retro dekoracija stana donosi različite šare i boje u Vaš dom. Zelena, plava, žuta, narandžasta, crvena, ljubičasta, roze, zlatna – sve su to vesele retro boje. Ako volite mnogo šarenila, na zidove zalepite tapete sa šarama, zakačite slike ili neko zanimljivo ogledalo sa dosta šara. Pokušajte da uklopite boje i šare i povedite računa da paletni raspon ne uključuje previše boja. Kad je dekoracija zidova u pitanju, previše boja može učiniti da prostor izgleda neprivlačno i natrpano.


Ako preferirate suptilno retro dekorisanje, geometrijske šare ograničite na manji prostor. Modernizujte prostor pastelnim bojama zidova na koje ćete okačiti upadljivi ram za slike jarkih boja ili neobičan zidni sat.

 

Vodite računa o osvetljenju zidova. Malo retro glamura uz neku lampu upadljivog abažura može da upotpuni jedno obično, a viseći svećnjak u bojama jedno neobično romantično veče. Luster živopisnih boja ili nesvakidašnjeg dizajna,takodje, može krasiti prostoriju. Ako se opredelite za neutralne boje zidova, onda možete zakačiti neku zavesu jarkih boja da upotpuni prostor kako bi dekoracija zidova bila savršeno retro inspirisana.

 

Retro nameštaj – bezbroj mogućnosti


Bezbroj je pravi broj kad se govori o mogućnostima i o tome kakav će retro nameštaj dati pečat vašoj kuhinji, kupatilu dnevnoj ili spavaćoj sobi.


Ako su zidovi šareni, ne bi bilo loše da komadi nameštaja budu jednobojni ili obrnuto – vesele i šarene teksture fotelja, stolica i kauča idealno će se uklapati uz jednobojne zidove.


Iako je retro trenutno veoma primamljiv, samo je pitanje vremena kada će neki drugi stil postati popularniji u svetu dizajna enterijera. Ako ste osudjeni na dnevnu sobu kojoj treba potpuni preobražaj, nećete proći nimalo jeftino. Zato se neke ideje za uredjenje stana odnose upravo samo na komadni retro nameštaj. Svetski dizajneri predlažu da prostoriju obogati neka retro komoda, vitrina, polica, stočić ili tepih koji se lako mogi zameniti. Osim ako niste istinski i večiti ljubitelj retro stila, pa je dekoracija stana u potpunosti retro – puna kontrasta i boja.


U svakom slučaju, izbor je na Vama. HomeArt je tu da Vas podrži u sprovodjenju ideja.