Vintidž inspiracija: fotelje

foteljeNema te spavaće ili dnevne sobe koja neće zablistati novim sjajem uz fotelje kao sasvim drugačiji akcent enterijera. Bilo da stvarate sopstveni kutak za čitanje i odmaranje, dodajete fotelje uz klub sto i trosed ili ih postavljate u ugao spavaće sobe, one su sjajan element baš svakog ambijenta.

 

Skandinavski stil


Izuzetno dopadljiv trend hladnih tonova u prostoru, čistih i neobičnih formi, skandinavski stil je na velika vrata ušao i na našu dizajnersku scenu. Fotelje u ovom stilu najbolja su opcija za početak redizajna čitavog enterijera, te je najbolje da krenete od boja.


Hladna bela, bež, petrolej tonovi i nijansa ledene plave sa primesama sive, oživeće uz fotelje u jarkim bojama, poput žute, crvene ili narandžaste. Jedan ovakav detalj u bojama sunca odlično se slaže uz hladne skandinavske nijanse, te se često upravo jednobojne fotelje u ovim tonovima, sa delovima od drveta poput nogara i rukohvata, uklapaju u ovakve enterijere.
Kako biste postigli dizajn u maniru dalekih fjordova, fotelje postavljajte u ugao ili poseban kutak, sa malim stočićem za kafu, knjigu i novine.


Pačvork fotelje za topao shabby chic look


Mnogobrojne pastelne boje u klasičnim shabby chic enterijerima zahtevaju da fotelje budu i sa nekom upečatljivijim nijansom, te je uz svetlo roze i nežne bež tonove, kao i osnovnu belu, najbolje uklopiti pačvork dezen sa ciklama i jakim zelenim šarama.


Pačvork fotelje imaju namenu da povežu sve boje u prostoriji, a u okviru ovog stila postavljaju se uz jednobojne trosede i druge fotelje u bež ili beloj boji, naravno jednobojne, kao poseban akcenat.


Retro dizajn


Retro dizajn postao je izuzetno popularan onda kada je reciklaža stupila na scenu, a unikatni dizajnerski komadi mogu dostići i vrtoglave cene. Srećom, možete pronaći i nešto jeftinije varijante, makar kada su fotelje u pitanju.


Sa klasičnim drvenim nogarama i rukohvatima, spuštene i u tamnosivim ili svetloplavim tonovima, ovakve fotelje mogu se uklopiti i kao makar jedna stolica trpezarijskog stola, odnosno stolica za radni sto.


Moderni kontrasti


Crno-bele varijante uvek su u modi, a sada ih prate i braon-bež i crveno-sive kombinacije kao dominantne u modernim enterijerima.


Za takve ambijente, pravilo za fotelje glasi: žute i jednobojne za crno-bele, šarene sa braon i bež jednobojnim jastučićima i svetlosive sa velikim naslonom za crno-bele kombinacije.


Fotelje su u modernom prostoru obično izdvojene u uglove ili malo odvojene od ostatke prostora, praćene visokim podnim lampama modernih, strogih linija. Odlične su za prostrane dnevne sobe.


Viktorijanski stil


Kitnjasti viktorijanski stil, sa mnoštvom detalja, takođe može biti inspiracija za vintidž mejkover prostorija, te i u ovom slučaju fotelje mogu postati Vaš prvi korak.


Bele, bež ili u pastelnim bojama, izuzetno je važno da imaju bogato ukrašene ramove, rukohvate i nogare. Ovi elementi fotelje ne moraju nužno biti drveni, već mogu biti i od metala ili u zlatnoj ili srebrnoj boji. Važno je samo da deluju pomalo izbledelo i izguljeno, kao antikvarni modeli.


Fotelje u viktorijanskom stilu savršeno se slažu uz ogledala sa antičkim ramovima ili slikama u okvirima tog tipa, a najbolje je pozicionirati ih u spavaćoj sobi uz komodu za ulepšavanje.