Idealni stolovi za retro dnevnu sobu

Enterijer trendi dnevne sobe se u poslednjih nekoliko godina kreće između dva dijametralno suprotna stila – hladnog, minimalističkog ambijenta oštrih linija i toplog retro dizajna, ispunjenog sitnicama i nežnim pastelnim bojama. Drugi trend postaje sve dominantiji i na našim prostorima, te i vintidž stolovi, kao neizostavni elementi retro dnevne sobe, stiču zavidnu popularnost. Bez obzira na kvadraturu koju imate na raspolaganju, stolovi manjih dimenzija ili oni koji se uklapaju jedni u druge ne zahtevaju mnogo prostora i izuzetno su praktični.

 

stolovi retro

 

Spoj metala i osnovnih boja

 

U retro dnevne sobe u kojima dominira mnoštvo boja odlično se uklapaju okrugli crni ili beli stolovi sa metalnim nogarama. Iako se, zbog svojih metalnih elemenata, dobro kombinuju i u okviru minimalističkog stila, ovi stolovi u vintidž ambijentu dobijaju ulogu nameštaja koji umiruje šarenilo i obično se smeštaju pored jedne ili između dve fotelje, rađene u pačvork stilu. Zbog male površine, idealni su i kao kafe – stolovi za balkone, ali i kao elementi koji povezuju dnevnu sobu sa terasom. Postavljeni neposredno pored balkonskih vrata ili ispod prozora, crni ili beli stolovi sa metalnim nogarama mogu se nalaziti pre i nakon izlaska na terasu, što će stvoriti odličnu komunikaciju enterijera i eksterijera.

 

Beli drveni stolovi

 

Sigurno prva asocijacija na retro stil, beli drveni stolovi raznih oblika i veličina gotovo su neizostavan element vintidž dnevnih soba. Kako se veoma lako uklapaju u različite dekoraterske trendove, beli stolovi koji se uklapaju jedan u drugi ne moraju biti striktno vezani za retro prostorije, ali ni za dnevne sobe. I oni mogu postati balkonski stolovi ili noćni stočići, pogotovo u manjim stanovima u kojima trosed ili sofa neretko služe i za spavanje. Zbog svog rustičnog izgleda i bele boje odlično se uklapaju u pastelne nijanse vintidž prostora, te se manji mogu postavljati uz fotelje, dok su veći beli stolovi najbolji za mesto ispred ugaone garniture. U zavisnosti od prostora koji dozvoljavaju dimenzije dnevne sobe, jedan ili dva seta u kojima se nalaze stolovi koji se uklapaju jedan u drugi, rešava se problem ovog elementa nameštaja u dnevnom boravku.

 

Stolovi za cveće ili lampe

 

Čak i ukoliko ne želite da odete u krajnost sa vintidž enterijerom svoje dnevne sobe, stolovi za cveće, lampe ili druge predmete mogu dati toplu, romantičnu notu čitavoj prostoriji i dodati joj retro duh. Visoki drveni stolovi na čijem se vrhu postavljaju saksije sa cvećem idealni su, kao i crni i beli stolovi sa metalnim nogarama, za povezivanje dnevnog boravka i terase, i mogu se postavljati u nizu od tri ili pet. Njihove drvene varijante najbolje prate gore pomenuti beli drveni stolovi, dok se uz metalne verzije uklapaju i drveni i stolovi u kombinaciji metala i osnovnih boja. Postavljeni u ćošku, mogu biti odlična postolja za lampe u istom stilu, te njihovo smeštanje ujedno može mnogo značiti i za osvetljenje. Lako se postavljaju čak i u dnevne sobe manje kvadrature, jer ne zahtevaju previše mesta, a ovakvi stolovi mogu postati i neodvojiv deo gotovo svakog stila, ukoliko se iskoriste kao stalci za različite predmete i figure.