Kako da uredite spavaću sobu u retro stilu

Spavaća soba bi trebalo da bude prostorija za opuštanje nakon napornog radnog dana, u kojoj ćete se relaksirati i pripremiti za carstvo snova. Zato se ne preporučuje postavljanje TV-a u ovaj enterijer, a bilo bi dobro da iz nje izbacite i mobilni telefon i ostale gedžete, te nabavite elegantan budilnik sa kojim ćete započeti sledeći dan. Da biste postigli intimnost i toplinu spavaće sobe, najbolje će biti da je uredite u retro stilu, trendu kojim se ovakav efekat stoprocentno postiže.

 

retro spavaca soba

 

Boja zidova

 

Bilo bi dobro da zidove ofarbate u neku od svetlih, toplih nijansi, poput bledorozih, svetloplavih ili bež tonova, kako biste dobili savršenu osnovu za umirujući enterijer. Pre krečenja se obavezno odlučite za boju nameštaja, sa ciljem da dobro uklopite sve nijanse. Tamnije boje nameštaja „trpe“ sve svetle boje zidova, dok se beli nameštaj bolje slaže sa svetlijim nijansama boja nego sa belom.

 

Krevet i natkasne

 

Veliki bračni krevet najbitniji je u spavaćoj sobi, te se rešite za onaj u svojoj omiljenoj boji nameštaja. Imperativ retro stila jesu svetliji tonovi, ali se i uz tamnije boje drveta može postići jednak efekat, ukoliko se u enterijer dodaju različiti shabby chic detalji. Ukoliko niste zadovoljni bojom kreveta, njegov ram možete prefarbati u belu ili bež nijansu. Pritom, nemojte brinuti ako potezi četke ostanu vidljivi, jer se u retro trend lako uklapaju nesavršenosti. Tome dodajte vintage natkasne sa obe strane kreveta, na koje ćete postaviti stone lampe. Za spavaću sobu je uopšte dobro da ima nekoliko izvora svetlosti, te lampama obavezno dodajte veliki luster na plafonu i, ukoliko kvadratura to dozvoljava, jednu podnu lampu sa efektnim abažurom. Tako možete raspolagati svetlošću u zavisnosti od svojih potreba – od svetla za čitanje do potpunog osvetljenja za ulepšavanje. Ne zaboravite da izgled čitave prostorije možete periodično menjati i različitim prekrivačima za krevet, od onih jednobojnih do onih sa zanimljivim printovima, kako biste uvek postigli drugačiji, a opet savršen enterijer.

 

Kutak za ulepšavanje

 

Ukoliko Vam dimenzije spavaće sobe dozvoljavaju da u jedan ugao postavite stočić za ulepšavanje sa velikim ogledalom, praćen vintage stolicom bez naslona ili manjom foteljom, obavezno iskoristite ovu mogućnost. Ram velikog ogledala urađen u retro stilu lako će se uklopiti u čitav enterijer, dok stočić za ulepšavanje možete ispuniti šminkom, kremama i nakitom, pregledno sređenim u ormariću za nakit. Sa obe strane ogledala postavite zidne lampe, i priuštite sebi vrhunsko uživanje u sopstvenom domu.

 

Retro ormar i druge originalne ideje

 

Ukoliko se Vaš ormar ili plakar ne uklapaju u retro dizajn, i njih možete prefarbati poput rama kreveta. Druga varijanta je da iza cvetnog paravana postavite šipku sa vešalicama za garderobu, kutije i fioke u koje ćete lako smestiti odeću, ali i dobiti jedinstven i samo svoj garderober. Ukoliko se rešite za ovu varijantu ormara, uz šarene paravane obavezno uklapajte jednobojne prekrivače i jastučiće za krevet. Za završne poteze u retro dekoraciji, predlažemo da fotografijama ili slikama u originalnim vintage ramovima uredite zid iznad kreveta, koji najčešće ostaje prazan i neiskorišćen. I naravno, ne zaboravite shabby chic zavese na prozorima, koje će sačuvati Vašu intimu od radoznalih pogleda i pružiti Vam potpuno opuštanje u toplini spavaće sobe.