Najbolji lusteri za sve prostorije u domu

Kada dovršavamo uređenje enterijera, jedno od ključnih pitanja koje postavljamo jesu lusteri, lampe i ostali izvori osvetljenja. Kada se, konkretno, biraju lusteri, važno je, pored uklapanja u određeni stil, razmišljati i o nameni prostorije u koju se oni postavljaju. Nije svejedno da li su lusteri jedini izvor svetlosti u nekom prostoru, glavno ili sporedno osvetljenje, da li su tu da budu upečatljiv detalj ambijenta ili pak treba da budu što više neupadljivi. Pred Vama je vodič kako da lusteri budu izabrani za svaku od prostorija, u zavisnosti od njihove funkcionalnosti, ali i estetike.

lusteri
Dnevna soba


Dnevna soba često je jedna od najvećih soba u stanu ili kući, u njoj se okupljaju gosti i provodi slobodno vreme, te je važno da lusteri namenjeni njoj proizvedu dovoljno svetlosti. Obično se za ovu prostoriju biraju što veći i upečatljiviji lusteri, koji su s jedne strane savršeno osvetljenje, a sa druge, dobro se uklapaju u određeni stil. Važno je da lusteri u dnevnoj sobi imaju što više sijalica, kako ona ne bi bila mračna, ili da im se dodaju podne ili stone lampe u slučaju malo zatvorenijih formi. Bogato ukrašeni retro lusteri, u baroknom stilu, sa bakarnim podlogama i mnoštvom perlica u raznim bojama, odlično se uklapaju u enterijere sa mnoštvom detalja i više različitih nijansi, ali i kao kontrast minimalistički sređenim modernim dnevnim sobama. Izuzetno su popularni, a dostupni su u različitim oblicima, te oni manji i jednostavniji lusteri u ovom stilu mogu postati savršen detalj soba manje kvadrature, i obrnuto – oni veći, većih dnevnih boravaka.


Lusteri za spavaću sobu


Spavaća soba je sigurno najzahtevnija prostorija u stanu ili kući kada je osvetljenje u pitanju, te su lusteri neretko nedovoljni kao jedini izvor svetlosti u spavaćim sobama, kada je potrebno upaliti lampu za čitanje pored kreveta ili se jednostavno opustiti uz malo prigušenije svetlo. Zato se za ovu sobu preporučuju ili potpuno jednobojni ili lusteri u mnoštvu različitih boja, koji će sabrati sve ostale boje ambijenta. Takođe, i manji lusteri, sa gotovo potpuno otvorenim abažurima, mogu se lepo uklopiti u one spavaće sobe u kojima nisu zastupljene više od dve ili tri boje. Međutim, i oni nešto zatvoreniji lusteri mogu biti sasvim podesni, ali samo pod uslovom da im se dodaju stone, podne ili čak zidne lampe u blizini kreveta.


Kuhinja i trpezarija


Za obe prostorije potrebno je dobro osvetljenje: u kuhinji za pripremu hrane, a u trpezariji za obedovanje, te je važno da lusteri najpre ispune ovu potrebu, pa tek onda budu estetski dodatak. Za kuhinju se preporučuju ili plafonjere u kombinaciji sa zidnim svetlom, ili pak lusteri iz više delova koji će reflektovati svetlost na sve strane. U svaku trpezariju se, opet, uklapaju veliki jednodelni lusteri, sa ili bez ukrasa, koji će činiti celinu sa nameštajem, stoljnjacima i sedalnim delom stolica (ili njihovim potpunim dezenom, ukoliko su u pitanju presvučene stolice). Za sve trpezarije koje se nalaze u sklopu kuhinje ili dnevne sobe, lusteri okačeni iznad stola će i vizuelno odvojiti trpezarijski nameštaj kao posebnu prostoriju, te su posebno preporučljivi za istu.