Shabby chic lusteri – najlepši detalj Vašeg doma

Enterijerski detalji u retro stilu ne moraju biti striktno u vezi sa celokupnim ambijentom dekorisanim u istom trendu, već mogu postati i neodvojiv deo moderno uređenih prostora, a najbolji primer za to su – lusteri. Bez obzira na to da li u potpunosti redizajnirate svoj dom ili samo želite da ga osvežite minimalnim promenama, lusteri mogu na najbolji mogući način učiniti da čitava prostorija izgleda sasvim drugačije. Sa novim osvetljenjem i novim, upečatljivim detaljem, i bukvalno će celokupni enterijer zasijati novim sjajem.

lusteri


Lusteri za retro i modernu dnevnu sobu


Retro dnevne sobe često obiluju mnoštvom detalja, bilo u nijansama pastelnih ili sasvim različitih boja, te se u ovakve ambijente najbolje uklapaju bakarni lusteri sa šarenim perlama, koje će obuhvatiti sve, već postojeće tonove. Kako imaju bakarnu osnovu, ovakvi lusteri se dobro slažu sa vintidž enterijerima i nisu pretrpani mnogim, u osnovi različitim bojama. Oni valjkastog oblika ili više barokni, raskošne forme, najbolji su detalj retro dnevnih soba. Sa druge strane, moderni dnevni boravci često se opremaju u što minimalističnijem trendu i sa najviše tri boje, te veći lusteri u mnogim nijansama mogu uneti dinamiku u ovakve prostore. Naravno, u tom slučaju je bitno ostati isključivo na ovom detalju, koji će biti dovoljno upečatljiv u čitavoj prostoriji, te neće odskakati od njenog celokupnog stila. Bogato ukrašeni lusteri će, u tom slučaju, po principu kontrasta umnogome osvežiti ambijent i uliniti ga toplim, inače može delovati previše jednostavno i sterilno.


Osvetljenje u spavaćoj sobi


Za spavaću sobu je dobro da osvetljenje dopire sa različitih strana, te bi lusteri trebalo da budu praćeni lampama, bilo stonim ili zidnim. Zato je dobro da šareni lusteri budu ukomponovani sa jednobojnim lampama, i to u onoj nijansi koja se nalazi na površini lustera. Tako je, primera radi, bolje složiti tamnoružičaste, odnosno ciklama lampe, uz luster sa istom bojom, nego ih prilagođavati boji zidova. Kako su spavaće sobe, bilo moderne ili vintidž, mahome rađene u svega tri boje ili nijanse iste boje, to se sa ovakvim enterijerima veoma interesantno slažu šareni lusteri, koji obogaćuju prostor čineći ga mestom za pravo uživanje i relaksaciju pred spavanje.


Lusteri u trpezariji


Ukoliko je trpezarija prostorija odvojena od kuhinje ili dnevne sobe, njena dekoracija često predstavlja problem jer se uglavnom svodi na posebno uređenje stola prilikom obedovanja, i na tome i počinje i završava se. Međutim, lusteri bi mogli da unesu sasvim novi duh u ovaj prostor i učine ga toplijim i ispunjenijim. Zato su za trpezarije i najbolji upečatljivi lusteri, koje treba birati prema osnovnoj boji nameštaja, odnosno stola i stolica. Na primer, prethodno pomenuti bakarni lusteri sa šarenim perlama, ali oni u interesantnim formama, dobro se slažu uz sve boje drveta i mogu uspešno rešiti dekoraciju ovog enterijera, koja će se svesti samo na jedan upečatljiv detalj, sasvim dovoljan za promenu čitavog stila. Čak i u slučajevima stanova (ili kuća) u kojima trpezarija, odnosno sto za obedovanje zauzima deo dnevne sobe ili kuhinje, ovaj kutak se može vizuelno izdvojiti kao posebna prostorija ukoliko ga ukrase lusteri. Oni će povezati sto sa ostatkom ambijenta, što treba upotpuniti stoljnjacima u istom tonu.