Oprema za kupatilo kao retro spa-oazu

Adaptacija kupatila ne mora nužno podrazumevati promenu pločica i sanitarija, jer odgovarajuća oprema za kupatilo može od ove prostorije napraviti potpuno nov ambijent i pravi mali vodeni raj u Vašem stanu ili kući.


Još su Stari Rimljani uživali u blagodetima javnih termalnih kupatila, u kojima su se opuštali i podmlađivali. Danas su mogućnosti relaksacije u ovoj prostoriji neiscrpne, a kada se izabere i prava oprema za kupatilo, ono se lako pretvara u Vašu ličnu spa-oazu, kojoj ćete dodati retro elemente za potpuni ugođaj.

retro kupatilo
Priprema za adaptaciju: definišite boje


Kada se bira oprema za kupatilo koja će odrediti čitav stil ambijenta, najpre treba da izaberete boje i nijanse koje će se uklopiti uz postojeću boju pločica i sanitarija. Ako je u pitanju standardna bela boja, opcija je bezbroj: od toplih nijansi drveta do nežnih pastelnih boja. Za pločice u boji pravilo je da oprema za kupatilo bude bela ili što neutralnijih tonova.


Odredite stil


Retro spa-oazu lakše ćete napraviti ako, na osnovu boja, definišete i stil u kom će oprema za kupatilo biti birana. Uz bele pločice odlično se uklapa viktorijanski stil, sa mnoštvom bogato dekorisanih detalja, kao što je ram za zidno ogledalo sa pozlaćenim detaljima. U prostoriji u kojoj već dominiraju određene boje oprema za kupatilo treba da bude umirujuća, te birajte detalje od drveta, bambusa ili metala, poput metalnih kutija za sapun.


Odabir prostirki


Podna oprema za kupatilo od izuzetnog je značaja kako za enterijer tako i za spa-ugođaj, jer može umnogome izmeniti ambijent i Vašim stopalima priuštiti uživanje nakon kupanja ili tuširanja. Sa svim kupatilima odlično se slažu prostirke sa morskim detaljima, ali vodite računa o kombinaciji boja kako bi se one lepo uklopile uz ostatak elemenata.


Oprema za kupatilo koja unosi retro štimung


Uz pomenuti viktorijanski stil odlično se slaže kitnjasto ukrašena oprema za kupatilo, poput već pomenutih ogledala, koje treba spariti sa keramičkim kozmetičkim teglama i jednobojnim tuš-zavesama, najbolje u krem boji. Elementi koji u prostor unose drvo ili bambus i umiruju enterijer mogu se birati među pletenim detaljima, poput kozmetičkih korpica, korpi za veš i zavesa sa braon nijansama.


Zelenilo kao dodir prirode


Za pravu spa-oazu, u kupatilo unesite tropske biljke kojima prija vlaga, poput fikusa ili bambusa, koji će divno izgledati u keramičkim saksijama poput burenceta ili dekorisanih morskim zvezdama.


Osvetljenje


Sveće će učiniti da čak i obično tuširanje postane prava relaksacija, te oprema za kupatilo treba da se prilagodi i ovoj potrebi.


Za viktorijanski stil birajte čipkaste stone ili viseće svećnjake sa ružama, koji će uneti titravu svetlost u čitavu prostoriju i istovremeno biti sjajan retro akcenat enterijera.


Oprema za kupatilo u boji drveta lepo će se uklopiti uz staklene svećnjake, a kako se drvo odlično slaže i sa manjim metalnim detaljima, i mrežasti svećnjaci mogu doći u obzir. U okviru ovog trenda, jedino je pravilo da budu zatvorenijih boja.

 

Završni pečat


Spa - oprema za kupatilo u novom ruhu neka se zaokruži izborom peškira: vezenih, sa resama i bogato ukrašenih za viktorijanski stil, odnosno baršunastih i u nijansama braon ili sive za onaj sa elementima drveta.