Zabavan i šaren polazak u školu

Nova školska godina je počela i sve je u znaku novog početka. Polazak u školu je za decu i roditelje podjednako i uzbudljiv i stresan životni događaj. Pred novim obavezama i novim iskušenjima svako može da oseti neprijatnost pa i stres, a naročito najmlađi. Sve za skolu se može pripremiti veoma lako. Nekoliko korisnih saveta o tome kako da pripreme za školu pretvorite u zabavu za celu porodicu, a ceo događaj u doživljaj za pamćenje, pronaći ćete u ovom tekstu.

 

porodica, pripreme za skolu

 

Neka igra počne


Ono što svaki mališan najbolje radi i najviše voli jeste igra. Pa neka onda i polazak u školu bude neka vrsta igre. Odredite kobajagi pravila igre, kalendar aktivnosti i budžet, uključite ga podjednako u pripreme i kupovinu. Osmislite neki šaljiv i zanimljiv način kako da napravite spisak predmeta, kako biste kupili sve sveske za skolu. Pohvalite svaki njegov trud, i dajte sve od sebe da ceo događaj bude prožet pozitivnom i vedrom atmosferom. Pomozite mu da se oseća korisnim i važnim.

 

Mislite na vreme


Na vreme isplanirajte kupovinu. Gužve u radnjama umeju celu situaciju da učine dodatno stresnom i za vas i za dete, a to je ono što vam najmanje treba. Zajedno napravite spisak, a sve za skolu kupite na jednom mestu. Dozvolite mu, u skladu sa svojim mogućnostima, da samostalno izabere pribor za skolu. To će učiniti igru zanimljivijom, a i pripremiće ga polako za osamostaljivanje i za neke važnije izbore u životu.

 

Boja kao lajtmotiv


Odabrati pribor za skolu je najvažniji deo igre. Ako mislite da su boja i šara nebitne - varate se. Što šareniji pribor za skolu učiniće da dete sa radošću obavlja svoje buduće školske aktivnosti i obaveze. Neka njegova omiljena boja bude lajtmotiv novog početka: kada pomisli na domaći zadatak pomisliće na roze ili plavo, a to će vašem mališanu dati osećaj topline.

 

I omiljeni lik iz crtaća polazi u školu


Koliko god vam se ovo činilo kao nepotrebno preterivanje ili možda samo dodatni trošak iz planiranog budžeta, sve za skolu u znaku omiljenog lika iz crtaća ima i pozitivan uticaj na psihu vašeg deteta. U novom i nepoznatom okruženju, slika crtanog junaka koji se smeši sa školskog pribora, vašem mališanu daje osećaj sigurnosti i umanjuje strah od novog i nepoznatog. Ranac, sveske za skolu, pribor za slikanje, olovke, gumice i sav ostali pribor sa likom omiljenog junaka iz crtaća učiniće svaki početak zabavnijim i manje stresnim. Važno je da znaju da se sa novim školskim obavezama ne završava njihov dojučerašnji svet igre i inspiracije.

 

Kreativnost je imperativ svega


Onaj začin koji ulepšava ceo život, svaku igru i svaki novi početak jeste kreativnost. Začinite sa njim i polazak u školu. Iskoristite stare bojice i pribor za slikanje i ulepšajte i dekorišite vaš dom. Zajedno učestvujte u ukrašavanju i donošenju ideja o tome. Sveske za skolu možete dekorisati u vašem šarmu. Organizujte porodičnu izložbu crteža (na kojima će da budu, na primer, iscrtana slova azbuke), ilustrujte bedževe za sve članove porodice (“đak prvak”, “mama đaka prvaka”, “tata đaka prvaka”), improvizujte i neki skeč o tome kako bi trebao da izgleda prvi dan u školi. Neka sve bude u znaku škole!

 

Fešta za kraj početka


Ne zaboravite da je polazak u školu svečani trenutak inicijacije svakog mališana. Za kraj priprema, odnosno početak školske godine, napravite malo porodično veselje. Uključite i babu i dedu, ujaka i tetku, neka dete oseti da je voljeno i da je sam polazak u školu divan i važan događaj koji se pamti. Ukoliko ste, na primer, odlučili da vašem mališanu poklonite iznenađenje, određeni pribor za skolu i pribor za slikanje možete umotati u mali poklončić sa crvenom mašnom i možete mu ga dati pred celom porodicom!

Najbolja priprema za školu je igra, pa neka bude veselo, zabavno i šareno.