Jeftini trikovi za re-dizajn kuhinje u shabby chic trendu

Potpuno nova kuhinja ne znači nužno astronomski trošak, majstore i nered u Vašem domu. Uz samo nekoliko ideja, mnogo kreativnosti, malo strpljenja i veštine i još manje novca, i sami možete preurediti svoju kuhinju i postići shabby chic izgled ove prostorije.

 

 

Osvežite boju zidova i kuhinjskih elemenata

 

Na samom početku, trebalo bi da se posvetite malo „krupnijim“ radovima. Ukoliko Vas ne zadovoljava boja zidova u kuhinji ili na red treba da dođe krečenje, možete je i sami prefarbati u neku od svetlijih tonova, ili se odlučiti za samolepljive tapete koje se lako postavljaju. Ako želite samo da osvežite zidove, jednobojnost kuhinje možete razbiti i samo jednom trakom tapeta sa nekim zanimljivim printom ili jednobojnim. Ako Vam se kuhinjski elementi čine prevaziđenim, i njih ćete jednostavno osvežiti farbanjem u neku svetlu boju ili oblaganjem samolepljivim papirom, čime ćete stvoriti odličnu osnovu za dodavanje ostalih detalja. Mi Vam predlažemo da za ove površine birate izuzetno popularnu mint-zelenu ili svetloroze boju, koje će se sjajno uklopiti sa različitim raznobojnim elementima u shabby chic stilu.

 

Nov izgled frižidera

 

Bilo stari ili novi, frižider se često zanemaruje prilikom dekorisanja kuhinje. Ipak, ovaj uređaj može biti Vaš glavni saveznik za dekoraciju kuhinje, ako znate pametno da ga iskoristite. Za početak, njegova vrata možete ukrasiti originalnim magnetima, poput šarenih sovica ili antikvarnih stvari (sata, gramofona ili pisaće mašine), dodajući na njegovu površinu upadljiv poslužavnik ili podmetač od trske, na koji ćete postaviti ukrasnu činiju u kojoj će se naći sve neophodne sitnice. Ovaj prostor možete iskoristiti i za odlaganje hrane ili voća, pogotovo ako je Vaša kuhinja manjih dimenzija, te na frižider smestite stalak na sprat za voćke ili kutiju za hleb.

 

Začini kao ukras i ostali dekorativni detalji

 

Ono što će najviše učiniti za celokupan shabby chic izgled kuhinje jesu interesantni detalji, koji će ujedno i štedeti neophodno mesto u kuhinjskim elementima, uvek potrebno za posuđe i escajg. Za početak, sve začine možete pregledno sortirati u različite limene kutije, te ih ujedno iskoristiti i kao ukras, smeštajući ih na radnu površinu do zida ili na otvorenu policu, koju ćete lako namestiti pričvršćivanjem na prazan deo zida. Ona uopšte ne mora biti dugačka ili široka – čak i one malih dimenzija biće odličan vintage dodatak prostoriji i istovremeno održavati ambijent sređenim. Na zidove dodajte zakačaljke u kompatibilnim bojama, na koje ćete okačiti krpe i rukavice za vruće. Umesto da povrće koje čuvate van frižidera smeštate u plastične, providne kese i dozvoljavate da one prave nered u kuhinji, možete ga odložiti u raznobojne velike keramičke činije. Šolje sa interesantnim printom, poput onih sa etno-šarama ili bogato ukrašenih romantičnim bojama, takođe možete izneti „na svetlost dana“ i učiniti svoju kuhinju živahnim prostorom. Njima dodajte i čajnik za potpun ugođaj. Pored krpa, kuhinjske zidove mogu krasiti i daske za seckanje mesa, hleba i povrća, kao i slike ili fotografije u raznim ramovima. Ne zaboravite da jedan kutak ostavite i za slaganje knjiga ili većih svezaka sa receptima, za koje je uvek dobro da Vam budu pri ruci. Ukoliko nemate dovoljno mesta za postavljanje svih ovih detalja koji će uneti shabby chic stil u Vašu kuhinju, jedan deo visećeg elementa možete ostaviti bez vrata, te u njega smestiti sve dekorativne, ali i funkcionalne sitnice, koje će učiniti da ova prostorija zablista novim sjajem.