Shabby chic detalji za drugačiji enterijer

Izuzetno popularan zbog svoje topline i nežnih boja, shabby chic stil možete uvesti u svoj enterijer najpre u vidu detalja, koji će umnogome osvežiti celokupan prostor i dodati mu ruralnu i originalnu notu. Sitnice urađene u nijansama i formi ovog trenda oplemenjuju čitav ambijent, donoseći mu sasvim nov šarm i menjajući njegov izgled u potpunosti, a da pritom ne koštaju puno i ne zahtevaju previše vremena za postavljanje.

 

 

Novi stočić za kafu

 

Svakodnevno ispijanje kafe ili čaja postaće ritual za uživanje, ukoliko iz dnevne sobe izbacite stare, rasklimatane stočiće. Retro stolovi u vedrim bojama podižu raspoloženje i sjajno se slažu uz sve tipove nameštaja. Ukoliko odaberete kafe-stočiće u različitim bojama, problem šarene sofe jednostavno rešite postavljanjem jednobojnog prekrivača. Vaša dnevna soba će zablistati u novim tonovima, a pritom nećete morati da unosite novi glomazni nameštaj ili potrošite basnoslovne sume novca. Za potpunu bajkovitost trenutaka, sa stolovima uklopite šolje sa etno-printom ili one koje izgledaju kao iz bakinog kredenca.

 

Promenite jastučiće...

 

...ili jastučnice. Ovo je univerzalni trik kojim se lako osvežavaju dnevna, spavaća i dečja soba, mada i terasa ili balkon uz nove jastučiće mogu zablistati sasvim drugačijim sjajem. Bilo da birate one koji će se svojim bojama uklopiti u enterijer ili one koje će mu doneti potpuno nove boje, mnoštvo jastučića dodaće trendi šarm svakoj prostoriji. Ukoliko nemate novca za nov tabure ili fotelju, postavite veće jastuke na pod ili preko malih stolica bez naslona, vodeći računa da njihova boja smiri šarenilo u sobi, odnosno različitim dizajnom uvede dinamiku u jednobojni ambijent.

 

Uspomene na zidovima

 

Fotografije sa letovanja i putovanja ne moraju krasiti samo Vaše profile na društvenim mrežama, već mogu postati bitan element enterijera. Birajte različite retro ramove za zid, od onih u viktorijanskom stilu do nešto jednostavnijih, te ih postavite iznad sofe ili radnog stola. Umesto fotografija, možete uramiti i različite motivacione poruke koje Vam znače i pokreću Vas na razne aktivnosti. Shabby chic dozvoljava spajanje nespojivog, te možete kombinovati veće i manje ramove, one sa ukrasima i bez njih, te ovom kompozicijom osvežiti zid u bilo kojoj prostoriji (da, čak i u kupatilu!).

 

 

Drugačije osvetljenje

 

Ukoliko niste sigurni šta biste konkretno promenili u svom enterijeru, a želite nešto sasvim drugačije, uvek možete promeniti osvetljenje. Podna lampa sa šik abažurom osvežiće dnevnu sobu, dok će u spavaćoj svetlost sasvim izmeniti manje stone lampe za čitanje, koje ćete postaviti na noćni stočić. Sličan princip važi i za lustere – stare lustere, plafonjere ili samo sijalice možete učiniti veoma modernim ukoliko im zamenite ili postavite nove abažure u formi velikih lopti, jednobojne ili na cvetiće.

 

Sakrijte se...

 

...iza paravana. Ne šalimo se – paravani u retro-cvetnom printu učiniće da se osećate kao da ste u potpuno novom ambijentu. Umesto kupovine novog ormara, koja pored novca iziskuje i vreme za postavljanje ovog elementa nameštaja, problem garderobera jednostavno možete rešiti nabavkom šipke za odlaganje odeće na ofingerima, poput onih u buticima. Ispred nje postavite paravan i uživajte u svom ličnom modnom kutku. Paravani su odličan način i za odvajanje radnog prostora od ostatka enterijera, te jednostavnim postavljanjem radnog stola u ugao spavaće ili dnevne sobe i paravana oko njega, možete dobiti i mirnu prostoriju za rad.