Lampe kao praktična dekoracija kućnog i poslovnog prostora

Svakoj prostoriji potrebna je kombinacija osvetljenja – od osnovnog, preko onog potrebnog za obavljanje neke posebne aktivnosti (npr. u kuhinji) ili obasjavanje nekog dragocenog predmeta, do ambijentalnog – da, pored svoje osnovne svrhe, dočara stil, raspoloženje i način života vlasnika. Stoga su adekvatne podne lampe, dobro postavljene zidne lampe i odgovarajuće stone lampe od izuzetnog značaja jer igraju i funkcionalnu i dekorativnu ulogu. Veličina, oblik i stil se, svakako, moraju uzeti u obzir kada se biraju sobne lampe kako bi one odgovarale potrebama osvetljenja, a i bile po vašem ukusu pri uređenju doma ili poslovnog prostora.

 

Ne samo da su sobne lampe esencijalne za dobro osvetljenu prostoriju, već i prilično doprinose utisku i osećaju koje ostavljaju na domaćine, goste i potencijalne klijente.

 

 

Podne lampe – kako pronaći savršenu


Podne lampe imaju duplu svrhu: same po sebi su veličanstveni predmeti, a i svetlo kojim obasjavaju odlučuje o celokupnom doživljaju prostorije.


Kad su u pitanju podne lampe za dnevni boravak, one mogu dodati boju i karakter prostoriji ili je vizuelno izdužiti. A mogu biti i suptilni dodatak, koji se uklapa uz ostatak nameštaja. U suštini, pri odabiru treba da razmislite da li želite da svi prvo nju ugledaju kada uđu u dnevnu sobu ili da je ona svojom nenametljivošću krasi.


Ako želite da posluži kao pečat prostoriji, razmislite o prostoru kojim raspolažete. U velikoj prostoriji će neke podne lampe izgledati savršeno, dok će te iste zauzeti previše dragocenog poda u manjem prostoru. Druga opcija je da to bude lampa jednostavnog postolja i šarenog abažura, koja će izgledati jednako dobro u toku dana i sa zavesama na prozorima, kao i u toku noći dok osvetljava sobu u toku ispijanja nekog lepog pića posle romantične večere. Za nežnije, ambijentalno svetlo idealne su lampe sa poluprovidnim abažurom.

 

Zašto su stone lampe tako važne

 

Često se kaže da male i jednostavne stvari ostavljaju najveći utisak, pa samim tim ni odabir stone lampe ne treba potceniti. Ove lampe mogu bar na dva načina doprineti dekoru prostorija. One će dopuniti i unaprediti stil uređenja prostora i odigrati značajnu ulogu osvetljavanja na različite načine – u zavisnosti od svoje veličine, boje abažura i jačine sijalice.

 

Stone lampe za radni sto odličan su izbor za osvetljenje radne zone u prostoriji. Osim što će olakšati čitanje i pisanje, one će i naglasiti važne uspomene koje se na stolu nalaze – fotografiju ili suvenir sa letovanja, poklon za rođendan i dr. Pažljiv odabir kvalitetne stone lampe za radni sto će se uvek isplatiti jer će vam očuvati vid i svakog dana oživljavati sreću na koju podsećaju obasjani predmeti.

 

Zidne lampe kao nezaobilazan dodatak dekoru


Ubrzani tempo života, stres i brige današnjice objašnjavaju našu čežnju za mirnim mestom, gde se možemo opustiti, odmoriti i provesti kvalitetno vreme sa voljenima. Ovo je jedan od razloga zašto bi, po dolasku kući na kraju radnog dana, većina nas volela da se smesti u omiljenu fotelju uz šolju čaja ili čašu vina pod toplim svetlom omiljene zidne lampe.

 

Zidne lampe za spavacu sobu odličan su izbor ako volite da čitate pre spavanja. Ali, ne moraju se nalaziti samo u spavaćim sobama, već i u hodnicima, kupatilima, dnevnom boravku, ali i kancelarijama. Kao sobne lampe, one su pravo, skoro nezaobilazno, rešenje kada želite da osvetlite slike ili fotografije na zidovima.

Na kraju, bilo da su u pitanju stone lampe, zidne lampe za spavaću sobu ili podne lampe za dnevni boravak važno je da budu funkcionalne i da odražavaju vaš umetnički ukus ili potrebu da stvorite mirnu, udobnu ili formalnu atmosferu u prostoru u kom se nalazite. U prodavnici HomeArt možete pronaći veliki izbor lampi, koje će, sasvim sigurno, ispuniti vaša očekivanja.