AZULEJOS-INSPIRACIJA ZA KUCNI DEKOR

 

 

                            Portugal je najstarija evropska država.

Kao takva,prepuna je raznih zanimljivosti ,kako istorijskih,tako i kulturnih.Poznati po dobrom vinu,dugackoj obali i fado muzici,privlacni su kao jedna od top destinacija.Ali,nama je paznju privukla zanimljiva arhitektura i prepoznatljiv stil njihovih fasada.

 

 

Ono po cemu se najvise pamti Portugal (sto se tice vizuelnih utisaka) su azulejos-i,keramicke plocice koje u ove krajeve donose islamski narodi.Azulejos plocice trenutno su jedan od vodecih trendova kada su u pitanju dizajn enterijera i kucnog dekora. Fascinantna je raznolikost motiva, boja, tematika i dekorativnost. To je bio najbrži i najjednostavniji način da se pokriju zidovi fasada i unutrašnjost prostorija a ujedno i najpraktičniji što se tiče održavanja.

 


Bili su značajni jer su zadržavali  konstantnu  temperaturu u unutrašnjosti kuća. U Portugaliji se razvila proizvodnja pločica po kojoj u XVIII veku postaju nenadmašni u celom svetu.Tematika je različita, od čisto dekorativnih, floralnih, zoomorfnih motiva u početku, dok im tehnika majolike kasnije omogućava da oslikavanjem pločica opisuju bitke i važne događaje iz portugalske istorije i žanr scene.Ukrašavaju se stambene zgrade, škole, železničke stanice, crkve, zidovi javnih objekata, parkovi.

 


Jednostavno, bilo je važno ukrasiti objekat ne samo po njegovoj važnosti već po ukusu i mogućnostima.
Ova zdanja odišu vedrinom a boje koje preovlađuju su plava, žuta, zelena i boja meda.
Jasno su izražene sofisticiranost ukusa i veština same izrade a zadivljuje maštovitost i sklad kojom ove arhitektonske celine ne deluju pretenciozno i teskobno već efektno, živopisno i obaraju s` nogu.
Nema tu prenatrpanosti i ničeg suvišnog ili pak dosade, sve je spakovano, ukomponovano tako da možemo samo da se divimo.
Šareno, jednobojno, reljef .Mali delic nase nove kolekcije home dekor-a bio je inspirisan upravo azulejos motivima.U svoj dom mozete uneti atmosferu Portugala ove sezone,bilo da su u pitanju lampe,ramovi za slike,cajnici,solje,komode ili prekrivaci.Različiti geometrijski oblici igraju se jedan pored drugog.
Pravi kolaz..  Lepota!

 


I zato je ovaj jedinstveni detalj arhitekture i umetnosti postao prava inspiracija za sve umetnicke duse i za one koji to nisu ali prepoznaju istinsku lepotu,sklad i harmoniju boja.
Docaracemo sa jos par fotografija kako izgledaju predivne fasade u Lisabonu i Portu,sa namerom da
i vi dobijete viziju na koji nacin sve mozete dekorisati svoje domove.