Napravite svoj letnji kutak i uživajte u sunčanim danima

Toplo vreme, svetloplavo nebo i sunčani dani mame vas napolje. Ako planirate tamo da jedete, zabavljate se, roštiljate i odmarate, onda je vreme da razmislite o tome kako vaš kutak za uživanje izgleda. Ako vam se ne dopada to što vidite, potrudite se i uredite svoju terasu, trem, baštu ili dvorište tako što ćete odabrati odgovarajući namestaj za terasu i obratiti pažnju na to kako izgledaju već postojeći ukrasi za bastu i dekoracija za dvoriste – možda vam trebaju novi, a možda se mogu upotrebiti i stari bastenski stolovi uz nove stolice za terase kako bi vaš letnji kutak zablistao i bio prava oaza u vrelim letnjim danima.

 

tereasa jastuci dekoracija


Neka ovo leto prođe bez izgovora i opravdanja. Nemate dovoljno prostora? Nekad se i jedan kvadratni metar može urediti tako da bude dovoljan za malo odmora napolju. Nemate dovoljno novca? Nek vam polazna tačka budu već postojeći stolovi i stolice za terase, a sitnice dokupite. Sve je moguće uz malo mašte i rada. Bašta i terasa su mesta gde ćete sedeti, odmarati se i provesti slobodno vreme družeći se sa porodicom, prijateljima i prirodom. Zbog toga je važno da ih opremite stilizovanim i funkcionalnim nameštajem.

 

Kako odabrati namestaj za terasu ili baštu?


Bilo da imate samo terasu ili veliku baštu, velika je odgovornost opremiti ih tako da budu funkcionalne i efektne. Bilo da vam je potrebno malo mesta za sedenje kako biste popili jutarnju kafu ili želite da se u bašti osećate kao u dnevnoj sobi, namestaj za terasu i baštu je najvažnija stvar o kojoj treba da razmislite. Sa toliko mnogo dostupnih opcija, odabir onog što će služiti svrsi na pravi način može da bude i pomalo iscrpljujuće. Pre nego što se odlučite za kupovinu, najbitnije je da ste svesni veličine prostora kojim raspolažete i toga koliko će ljudi koristiti taj isti prostor.

 

Stolovi i stolice za terase i bašte


Ako želite da sednete i odmorite se, svakako su vam potrebne stolice. Postoji širok izbor materijala, dizajna i stilova stolica. Kada birate svoje stolice za terase, pobrinite se da budu izdržljive i da mogu da podnesu klimatske promene – kišu, sunce, vetar, pa i sneg. Smatra se da su stolice od plastike i pruća najbolji izbor za nameštaj za terasu. A, veoma su zahvalne i lepo oblikovane i redovno farbane metalne stolice. Ako imate malo prostora, dobro će vam doći stolice na rasklapanje. U svakom slučaju, odaberite stolice koje lako možete pomerati i premeštati.


Bastenski stolovi su najvažniji deo nameštaja na otvorenom. Set stolica bez stola neće upotpuniti izgled bašte, ni biti dovoljno funkcionalan. Kada birate sto, pronađite onaj koji je otporan i izdržljiv kako ga sunce i kiša ne bi oštetili. I ne zaboravite, bastenski stolovi treba da odgovaraju stolicama, tj. treba da su odgovarajuće veličine i od istog materijala kako bi zajedno činili savršenu celinu.


Ukrasi za bastu i dekoracija za dvoriste – detalji bez kojih se ne može


Ako želite da vaša bašta i terasa budu pravi kutak za uživanje, morate ih redovno čistiti, održavati zelenilo, zalivati cveće . Ponekad su potrebni i ukrasi za baštu da, pored cveća, dodaju malo boje vašem domu. Zato su zahvalne saksije i žardinjere u raznim bojama, koje krase zanimljivi stalak za cveće. Dobro će vam doći i police za odlaganje stvari.
Kao zanimljiva dekoracija za dvoriste mogu poslužiti nesvakidašnja zidna ogledala i ramovi za slike. Ne sme se zaboraviti ni na osvetljenje. Osveženje mogu doneti raznobojni lampioni i fenjeri ili viseći svećnjaci.


Ako vam je potrebna ideja ili savet, posetite HomeArt i pronađite sve što vam je potrebno od nameštaja i dekorativnih predmeta kako biste ulepšali svoj letnji kutak i uživali u sunčanim danima.