Kako je Shabby chic osvojio svet

Ako bismo sudili po imenu, Shabby chic bi bio spoj nespojivog. Naime, reč „shabby“ označava nešto što je otrcano, pohabano, zapušteno, staro, dok francuska reč „chic“ (šik) označava nešto što je dopadljivo i novo, ili u skladu sa najnovijim modnim trendovima. I upravo u tom sukobu pohabanog i modernog leži sav šarm shabby chic stila, koji je u prethodne dve decenije osvojio svet. Kada je u pitanju uređenje enterijera, shabby shic je stil motivisan retro, rustičnim izgledom i starinskim predmetima, a pre svega svetlim i pastelnim bojama, među kojima dominira bela.

 

Shabby chic

Nastanak ovog stila vezuje se za ruralnu Englesku, bez obzira na to što mu je ime nadenuto od strane eminentnih dizajnera. Radi se o tome da se u mnogim domovima izgled enterijera bazirao na restauraciji starog porodičnog nameštaja i to ne radi mode, već zbog nužde, pa je tako nastala kombinacija starog i novog, koja je poslužila kao inspiracija enterijerstima za novi stil, kojim su dokazali da i predmeti na kojima je patina vremena mogu da budu šik. Ideja se proširila najpre na Ameriku, a onda i na ceo svet, a popularnost i dalje ne opada.


Shabby Chic i njegove odlike


Jedna od najprepoznatljivijih odlika ovog stila su svetle i pastelne boje. Nameštaj i zidovi su najčešće u beloj boji, mada su sasvim prihvatljive i svetle nijanse bež boje, pa i nebesko plava. Čak i detalji su u blagim bojama, a veoma je popularna takozvana „starinsko roze“ i svetlo plava poznata kao ''duck egg''. Bela boja se javlja u svim svojim tonovima i tako daje patiniran i retro izgled nameštaju i enterijeru uopšte. Nameštaj je obojen u više slojeva, ali tako da se nazire stariji sloj, što daje tu jedinstvenu notu prošlosti. Za razliku od industrijkog nameštaja, Shabby chic nameštaj već na prvi pogled izgleda kao da je s ljubavlju napravljena rukotvorina.


Drvo je glavni materijal kada je u pitanju nameštaj u ovom stilu, a od materijala u enterijeru se ističu još pamuk i lan. Naime, prekrivači, zavese, stolnjaci i jastučnice su veoma važan deo Shabby chic stila i kada je reč o bojama, za njih važe ista pravila kao i za nameštaj. Što se tiče materijala, najbolje je držati se „klasika“ poput lana i pamuka, jer samo oni mogu da daju pravi retro izgled.


Kažu da sa detaljima nikad ne treba preterivati, ali i kažu da u Shabby chic-u ne možete da preterate sa detaljima. Naime, odlika je ovog stila da se u enterijeru nađe mnogo detalja poput stonih lampi, kutijica za odlaganje stvari, retro satova, ramova, ogledala i tako dalje. Kao da ste otvorili neku staru drvenu kutiju u kojoj su predmeti iz doma vaše bake, sve to obojili, sredili i stavili u svoj stan.


Cvetne šare i dezeni su najuobičajenije kod Shabby Chica, a sveže cveće je takođe poželjno. Zbog toga oguljene i napukle stare vaze za cveće ne prave problem za cvetne dekoracije, čak su i poželjne. Takozvane retro vaze u raznim bojima i tonovima, od materijala poput stakla, gipsa ili terakote su veoma česta i prepoznatljiva odlika ovog stila.


Cilj koji treba da se postigne uvođenjem Shabby Chic stila u enterijer je udobnost i romantičnost. Udobnost se postiže time što vas ovaj stil svojom „pohabanošću“ tera da se opustite i uživate u kutku koji odiše duhom iz 50-ih, za koje mnogi kažu da su bile poslednje romantične godine.